Składniki:
- Makaron Lubella Pełne Ziarno
- 100 g łososia wędzonego (może być też pstrąg łososiowy wędzony)
- 2 natki pietruszki
- Mała garść rukoli
- 1 awokado (najlepiej dojrzałe)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 średnia cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię kroimy na cienkie półplasterki.
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię możemy ugotować
razem z makaronem, lub zgrillować na patelni grillowej. - Zaczynamy robić nasze pietruszkowe pesto: siekamy drobno pietruszkę, rukolę i
awokado, czosnek zgniatamy. - Wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę z oliwek i blendujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody.
Miksujemy. - Kroimy łososia na małe kawałki.
- Ugotowany makaron mieszamy z łososiem oraz pesto bardzo dokładnie. Gotowe!