Składniki:
- 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 2/3 szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy extra vergine + do podania
- sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki kurkumy, papryki i oregano
- 2 garście rukoli
- 150 g sera typu feta lub oryginalnej fety
- 8 kawałków suszonych pomidorów
- opcjonalnie: 2 łyżeczki kaparów
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować dynię (pokroić na kawałki, obrać ze skórki, usunąć nasiona), miąższ pokroić w kostkę.
- Dynię wymieszać z odcedzoną ciecierzycą, łyżką oliwy, startym czosnkiem, solą, pieprzem, kurkumą, papryką i oregano.
- Wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut do miękkości dyni.
- Na talerzach rozłożyć opłukaną i osuszoną rukolę, dodać upieczone warzyw, pokrojoną w kosteczkę fetę oraz posiekane suszone pomidory i opcjonalnie kapary.
- Całość doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem, polać sosem (wszystkie składniki roztrzepać rózgą lub widelcem).