Sałatka z pieczoną dynia

Składniki:

  • 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 2/3 szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy extra vergine + do podania
  • sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki kurkumy, papryki i oregano
  • 2 garście rukoli
  • 150 g sera typu feta lub oryginalnej fety
  • 8 kawałków suszonych pomidorów
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki kaparów

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować dynię (pokroić na kawałki, obrać ze skórki, usunąć nasiona), miąższ pokroić w kostkę.
  • Dynię wymieszać z odcedzoną ciecierzycą, łyżką oliwy, startym czosnkiem, solą, pieprzem, kurkumą, papryką i oregano.
  • Wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut do miękkości dyni.
  • Na talerzach rozłożyć opłukaną i osuszoną rukolę, dodać upieczone warzyw, pokrojoną w kosteczkę fetę oraz posiekane suszone pomidory i opcjonalnie kapary.
  • Całość doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem, polać sosem (wszystkie składniki roztrzepać rózgą lub widelcem).

salatka_z_pieczona_dynia_ciecierzyca_01

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *